ФОРМУВАННЯ КОНЦЕПЦІЇ ГОСТИННОСТІ В ІННОВАЦІЙНОМУ МАРКЕТИНГУ ПОСЛУГ РЕСТОРАННИХ ПІДПРИЄМСТВ

Автор(и)

  • Микола Матвіїв ТНЕУ

Ключові слова:

Гостинність, європейські стандарти продуктів харчування, інноваційний маркетинг, маркетинг-мікс ресторанних послуг, молекулярна кухня, ресторанне господарство.

Анотація

Розглянуто сутність концепції гостинності в іноваційному маркетингу ресторанних підприємств. Концепція гостинності випливає з концепції маркетингу взаємовідносин і має власну сферу застосування, пов’язану з доброзичливим прийомом та якісним обслуговуванням гостей (клієнтів) ресторанів, готелів, круїзних лайнерів, казино, курортів, пансіонатів, мотелі, хостелів тощо. Охарактеризовано два сучасні напрямки розвитку сфери гостинності, а саме: гостинність у напрямку забезпечення гостей житлом та зручностями (готельне господарство) та гостинність у напрямку надання розваг та харчування (ресторанне господарство). Здійснено класифікацію європейських національних кухонь та розглянуто молекулярну кухню, під якою розуміють модну тенденцію в кулінарії, що об’єднує різні страви з незвичайними властивостями і комбінаціями компонентів.

Посилання

Актуальні проблеми розвитку харчових виробництв, ресторанного та готельного господарств і торгівлі [Текст] : тези доп. всеукр. наук.-практ. конф. молодих учених і студ., 25 квіт. 2012 р. : у 4 ч. / [редкол.: О. І. Черевко та ін.] ; Харк. облдержадмін., Харк. держ. ун-т харчування та торгівлі. - Х. : хДуХТ, 2012. Ч. 1 : Секції 1-6. - 2012. - 152 с.

Актуальні проблеми розвитку харчових виробництв, ресторанного та готельного господарств і торгівлі [Текст] : тези доп. всеукр. наук.-практ. конф. молодих учених і студ., 25 квіт. 2012 р. : у 4 ч. / [редкол.: О. І. Черевко та ін.] ; Харк. облдержадмін., Харк. держ. ун-т харчування та торгівлі. - Х. : ХДУХТ, 2012. Ч. 2 : Секції 7-16. - 2012. - 134 с.

Актуальні проблеми та перспективи розвитку туристичного і готельно-ресторанного бізнесу в Запорізькому регіоні [Текст] : монографія / [М. В. Бєлікова та ін. ; за заг. ред. проф. В. М. Зайцевої] ; Запоріз. нац. техн. ун-т. - Запоріжжя : ЛІПС, 2012. - 399 с.

Актуальні проблеми харчової промисловості та ресторанного господарства. Сучасні питання підготовки кадрів [Текст] : матеріали І Всеукр. наук.-практ. конф., 12-13 квіт. 2012 р., м. Луганськ / Держ. закл. «Луган. нац. ун-т ім. Тараса Шевченка», Ін-т торгівлі, обслуговуючих технологій і туризму, Харк. держ. ун-т харчування та торгівлі, Укр. інж.-пед. акад. ; [голов. ред. Д. П. Крамаренко]. - Луганськ : ДЗ «ЛНУ ім. Тараса Шевченка», 2012. - 221 с.

Андрущенко Г. І. Гостинність як одна із перших форм прояву людської довіри // Соціальні технології: актуальні проблеми теорії та практики. -2011. - № 52. - 245 с.

Архіпов В. В. Організація ресторанного господарства : навч. посіб. /

Архіпов В. - 2-ге вид. - К. : ЦУЛ, 2010. - 280 с.

Воронин И. Н. Организация ресторанного бизнеса [Текст] : учеб. пособие / И. Н. Воронин ; Тавр. нац. ун-т им. В. И. Вернадского, Севастоп. экон.-гуманит. ин-т, каф. туризма. - 2-е изд. - Симф. : Ариал, 2012. - 191 с.

Гарбар Г. А. Гостинність в соціокультурній сфері туризму як головний предмет філософського аналізу // Гілея. - 2011. - № 9. - 360 c.

Краснокутська Н. В. Інноваційний менеджмент : навч. посіб. - К. : КНЕУ, 2008. - 504 с.

Русавська В. А. Гостинність в українській побутовій культурі ХІХ ст.: ав-тореф. - К., 2007. - 19 с.

Сало Я. М. Організація обслуговування населення на підприємствах ресторанного сервісу. Ресторанна справа [Текст] : навч. посіб./ Ярослав Миколайович Сало. - 2-ге вид., допов. - Л. : Афіша, 2011. - 404 с.

Сборник технологических карт на блюда и кулинарные изделия для заведений ресторанного хозяйства [Текст] / [авт.-сост. А. М. Беляева]. - 2-е изд., испр. - К. : А. С. К. : Игнатекс-Украина, 2012. - 1247 с.

Скрипко Т. О. Менеджмент готельно-ресторанного господарства [Текст] : навч. посіб. / Скрипко Т. О., Ланда О. О. ; Укоопспілка, Львів. комерц. акад. - Л. : Вид-во Львів. комерц. акад., 2012. - 299 с.

Смирнов И. Г. Логистика в ресторанном бизнесе [Текст] / И. Г. Смирнов // Логистика: проблемы и решения. - 2009. - Ноябрь-декабрь (№ 6). - С. 79.

Ткачова С. С. Особливості конкуренції в ресторанному бізнесі /С.С. Ткачова // Вісник Донецького інституту туристичного бізнесу. - 2011. -№ 15. - 312 с.

Топольник В. Г. Управління якістю продукції та послуг в готельно-ресторанному господарстві [Текст] : навч. посіб. для студ. вищ. навч. закл., які навчаються за напрямом підготов. «Готельно-ресторанна справа» / В. Г. Топольник ; Донец. нац. ун-т економіки і торгівлі ім. М. Туган-Барановського, каф. орг. та упр. якістю ресторан. госп-ва. - Донецьк : ДонНУЕТ, 2011. -391 с.

Торгівля та готельно-ресторанний бізнес: інноваційний розвиток в умовах глобалізації [Текст] : тези доп. Всеукр. наук.-практ. конф., у 2 ч. / [редкол.: О. І. Черевко (відп. ред.) та ін.] ; Голов. упр. освіти і науки Харк. облдержадмін. [та ін.]. - Х. : ХДУХТ, 2012. Ч. 1. - 2012. - 278 с.

Трайно В. М. Маркетингове управління споживачами послуг підприємств ресторанного господарства [Текст] : автореф. дис. ... канд. екон. наук : 08.00.04 / Трайно Вікторія Миколаївна ; Вищ. навч. закл. Укоопспілки «Полтав. ун-т економіки і торгівлі». - Полтава, 2012. - 20 с.

Gadomska O. Formation of the market of European cuisine in Ukraine: abstracts of papers of VI International Conference for Young Scientists and Students [«Innovational Processes of Economic, Social and Cultural Development: Domestic and Foreign Experiences»]. - 225 р.

Regulation (ec) of the european parliament and of the council: no 178/2002. -Official Journal of the European Communities, 2002. - 24 p.

Extreme Innovation How the World’s Best Restaurant Stays on Top [Електронний ресурс]. - Режим доступу : http://unclutteredwhitespaces.com/ 2010/09/innovation/Html.

Kotler P., Keller K. Marketing Management, 14/E. - New Jersey : Prentice Hall, 2012. - 815 p.

Kotler P., Bowen J., Makens J. Marketing for Hospitality & Tourism, 5/E. -New Jersey : Prentice Hall, 2010. - 720 p.

Molecular Gastronomy [Електронний ресурс]. - Режим доступу : http://en.wikipedia.org/wiki/Molecular_gastronomy.

Webster New International Dictionary [Електронний ресурс]. - Режим доступу : http://www.merriam-webster.com/dictionary/hospitality.

##submission.downloads##

Опубліковано

02.10.2017

Як цитувати

Матвіїв, Микола. «ФОРМУВАННЯ КОНЦЕПЦІЇ ГОСТИННОСТІ В ІННОВАЦІЙНОМУ МАРКЕТИНГУ ПОСЛУГ РЕСТОРАННИХ ПІДПРИЄМСТВ». Журнал європейської економіки, вип. 13, вип. 3, Жовтень 2017, с. 304-23, https://jeej.wunu.edu.ua/index.php/ukjee/article/view/757.

Номер

Розділ

МІКРОЕКОНОМІКА