МОДЕЛЮВАННЯ ВЗАЄМОЗВ’ЯЗКУ ДЕРЖАВНОГО ТА ГАРАНТОВАНОГО ДЕРЖАВОЮ ЗОВНІШНЬОГО БОРГУ УКРАЇНИ З ДЕФІЦИТОМ БЮДЖЕТУ І ВИТРАТАМИ ТА ЗАОЩАДЖЕННЯМИ НАСЕЛЕННЯ

Автор(и)

  • Ганна Кармелюк ТНЕУ
  • Світлана Пласконь ТНЕУ
  • Галина Сенів ТНЕУ

Ключові слова:

Валовий зовнішній борг, державний та гарантований державою зовнішній борг України, витрати і заощадження населення, дефіцит бюджету, тренд, часовий лаг, моделі розподіленого лагу, економіко-математичне моделювання, метод інструментальних змінних, метод пр

Анотація

Проаналізовано  динаміку  зовнішнього  державного  та  гарантованого державою  зовнішнього  боргу  України,  дефіциту  бюджету,  витрат  і  заощаджень  населення  України  в  гривневому  та  доларовому  еквівалентах  з 1996 р.  і  дотепер  та  побудовано  їх  тренди.  Виділено  такі  періоди: 1996–2006 рр. – період стабільного розвитку економіки (докризовий), що характеризується  овільним  зростанням  боргу; 2007–2011 рр. –  період  стрімкого зростання боргу (кризовий); 2012–2014 рр. – період  уповільненого приросту боргу (посткризовий);  з 2015 р.  і  дотепер –  період  нової  економічної  кризи. Розраховано прогнозні значення боргу на 2017–2021 рр. Застосовано також метод  гармонійних  ваг,  який  ґрунтується  на  принципі  старіння  інформації, згідно з яким розраховані точкові прогнозні значення державного і гарантованого державою боргу та їх інтервали. Побудовано економетричні моделі залежності величини сумарного зовнішнього державного боргу від дефіциту бюджету України і навпаки. Встановлено, що збільшення дефіциту бюджету на 1% ВВП призводило до збільшення сумарного зовнішнього боргу на 41,856 млрд. грн. та 3,8762 млрд. дол. США, а збільшення боргу на 1 млрд. дол. США - до збільшення дефіциту державного бюджету на 0,2507% ВВП. Побудовано економетричні моделі залежності витрат і заощаджень населення від боргу в гривневому та доларовому еквівалентах. Встановлено, що зростання зовнішнього сумарного боргу держави на 1 млрд. грн. супроводжувалось зростанням витрат та заощаджень населення на 4,637 млрд. грн. Побудовано модель розподіленого лагу залежності витрат і заощаджень від боргу в гривневому еквіваленті з запізненням в один рік, згідно з якою збільшення сумарних зовнішніх запозичень у гривневому еквіваленті на 1 млрд. грн. супроводжується збільшенням витрат і заощаджень населення наступного року на 4,2848 млрд. грн. Побудовано модель розподіленого лагу залежності витрат і заощаджень від боргу в доларовому еквіваленті без зміщення, згідно з якою збільшення сумарних зовнішніх державних запозичень на 1 млрд. дол. США збільшує обсяг витрат і заощаджень на 3,6858 млрд. дол. США. Моделі, що досліджують дані показники у гривневому та доларовому еквівалентах, показують добру узгодженість коефіцієнтів зростання. Розраховано модель з інструментальними змінними, яка показує, що витрати і заощадження мають нагромаджувальний характер. Встановлено, що зростання рівня витрат і заощаджень населення у поточному році на 1 млрд. грн. приводить до зростання витрат та заощаджень населення на 1,0677 млрд. грн. у наступному році. Показано, що зростання боргу на 1 млрд. грн. приводить до зростання витрат та заощаджень населення на 0,0243 млрд. грн.

Посилання

Кейнс Дж. М. Общая теория занятости, процента и денег / Дж. М. Кейнс. -М. : Гелиос АРВ, 1999. - 352 с.

Рожко О. Управління суверенними боргами як інструмент макроекономі-чної стабілізації / О. Рожко // Банківська справа. - 2013. - № 11-12. -С. 46-59.

Кучер Г. Вплив державного боргу на економічне становище в Україні / Г. Кучер, В. Калитчук // Вісник КНТЕУ. - 2007. - № 1. - С. 43-52.

Вахненко Т. Концептуальні засади управління зовнішнім національним боргом України / Т. Вахненко // Економіка України. - 2007. - № 1. - С. 14-24.

Єкимова К. С. Аналіз боргової політики України / К. С. Єкимова // Фінансово-кредитна діяльність: проблеми теорії та практики. - 2011. - Вип. 2. -С.281-285.

Черничко Т. В. Структура державного боргу України / Т. В. Черничко // Науковий вісник НЛТУ України. - 2014. - Вип. 24.2. - С. 310-315.

Дефіцит бюджету України [Електронний ресурс] / М-во фінансів України. -Режим доступу : index.minfin.com.ua/budget/.

Державний та гарантований державою борг України по 2016 рік [Електронний ресурс] / М-во фінансів України. - Режим доступу : index.minfin.com.ua/index/debtgov/.

Державна служба статистики України, 1996-2016 [Електронний ресурс] / Держстат України. - Режим доступу : www.ukrstat.go.ua.

Доходи та витрати населення України [Електронний ресурс] / М-во фінансів України. - Режим доступу : index.minfin.com.ua/budget/cons/.

Кармелюк Г. Зовнішній борг України і валовий внутрішній продукт: моделі трендів динаміки / Г. Кармелюк, С. Пласконь, Х. Кармелюк // Вісник ТНЕУ. - 2014. - № 2. - С. 130-143.

Ляшенко О. М. Прогнозна модель світового людського розвитку: еконо-метричний підхід / О. М. Ляшенко, О. Я. Ковальчук // Український журнал прикладної економіки. - 2016. - Т. 1, № 2. - С. 73-85.

Економіко-математичне моделювання / за ред. О. Т. Іващука. - Тернопіль : Екон. думка, 2008. - 704 с.

Національний банк України [Електронний ресурс] / НБУ. - Режим доступу : www.bank.go.ua/control/uk/curmetal/detail/currency?period=daily.

Новак Э. Введение в методы эконометрики : сб. задач / Эдвард Новак ; [под. ред. И. И. Елисевой]. - М. : Финансы и статистика, 2004. - 248 с.

Теорія фінансів : підруч. / за ред. проф. В. М. Федосова, С. І. Юрія. - К., 2010. - С. 248.

Наконечний С. І. Економетрія : підруч. / С. І. Наконечний, Т. О. Терещенко, Т. П. Романюк. - [2-ге вид., доповн. та переробл.]. - К. : КНЕУ, 2000. -296 с.

Савельєв Є. Реформування української економіки: невідкладність і пріоритетність / Є. Савельєв, В. Куриляк // Журнал європейської економіки. -2014. - Т. 13, № 4. - С. 387-400.

##submission.downloads##

Опубліковано

20.10.2017

Як цитувати

Кармелюк, Ганна, et al. «МОДЕЛЮВАННЯ ВЗАЄМОЗВ’ЯЗКУ ДЕРЖАВНОГО ТА ГАРАНТОВАНОГО ДЕРЖАВОЮ ЗОВНІШНЬОГО БОРГУ УКРАЇНИ З ДЕФІЦИТОМ БЮДЖЕТУ І ВИТРАТАМИ ТА ЗАОЩАДЖЕННЯМИ НАСЕЛЕННЯ». Журнал європейської економіки, вип. 16, вип. 1, Жовтень 2017, с. 58-80, https://jeej.wunu.edu.ua/index.php/ukjee/article/view/915.

Номер

Розділ

МАКРОЕКОНОМІКА