THE CONSUMING TENDENCIES OF QUALITATIVE DAIRY PRODUCTS ON UKRAINIAN AND FOREIGN MARKETS
Keywords:
Consuming, quality, management quality system, international indexes of safety, marking, identification, falsification, identifying examination.Abstract
The producing processing and consuming tendencies of qualitative milk and dairy products in Ukraine and world are reviewed in the article. The concept of quality, identification and falsification of dairy products on the domestic and foreign markets is opened, the place of the identifying examination during the research of product’s congruity degree, which is especially urgent in modern conditions of run¬ning a business is shown. The urgency of the stated in the article material is de¬termined by rather tough conditions of dairy industry’s development, when the level of milk and dairy products consuming is decreasing. The reason of such phenom¬ena is the decreasing of a real purchasing power including possibilities of popula¬tion to pay from their market basket the part of expenses on milk and dairy prod¬ucts caused by price increasing for food in 2010 year almost on 40% in Ukraine. While in separate countries the price increasing for dairy products fluctuates today from 30-100% that still more emphasizes the consuming problem of vital, irre¬placeable in food allowance dairy products. It strengthens the range of problems towards availability on the world’s market of a great amount of low-quality, falsified products, as well as a deficit of high-quality raw material base in most countries, in particular in Ukraine as well.
References
Титаренко Л. Д., Павлова В. А., Залигіна В. Д. Ідентифікація та фальсифікація продовольчих товарів: Навчальний посібник. – К.: Центр навчальної літератури, 2006. – 192 с.
Дудніков А. А. Основи стандартизації, допуски, посадки і технічні вимірювання: Підручник – К.: Центр навчальної літератури, 2006. – 352с.
Бондаренко В. М. Розвиток ефективного виробництва молока та його промислової переробки в Україні // Пропозиція АПК. – 2008. – №5. – С. 61–64.
Статистична інформація. Виробництво основних видів продукції тваринництва. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.ukrstat.gov.ua.
Экспорт и импорт украинской молочной продукции в 2009 году // МОЛОКОпереробка. – 2010. – 1 (52). – С. 11–19.
Михайлівський В. С. Товарознавство харчових продуктів. Опорний конспект лекцій. – К.: ВЦ КНТЕУ, 2002. – 320 с.
Гайдуцький П. І. Про основні засади реформування системи державної підтримки сільськогогосподарства та сільської території / П. І. Гайдуцький // Економіка АПК. – 2005. – № 11. – С. 43–48.
Закон України «Про молоко та молочні продукти». [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://consumers.unian.net/ukr/detail/491.
Балабанова Л. В. Маркетинг: Підручник. – 2-ге вид., перероб. і доп. – К.: Знання-Прес, 2004. – 645 с.
Жук Ю. Т., Жук В. А., Кисляк Н. К., Кушнір М. К., Орлова Н. Я., Салашинський М. А. Теоретичні основи товарознавства: Навчальний посібник. – К.: НМЦ «Укоопосвіта», 2000. – 336 с.
Зорова Ж. В. Вплив підвищення якості на фінансові показники підприємства, або Вигідно чи ні вкладати кошти в якість? // Молочное дело. – 2007. – № 2. – С. 60–62.
Васильчак С. В. Особливості функціонування ринку молока і молочної продукції // Науковий вісник. – 2005. – № 15(4). – С. 357–362.
Саблук П. Т. Основні мотиви щодо вступу України до Світової організації торгівлі // Економіка АПК. – 2002. – № 10. – С. 8–10.
Пархомець М. К. Економічний механізм АПК: аналіз, проблеми, напрями розвитку / Інноваційна економіка Всеукраїнський науково-виробничий журнал. – С. 192–198. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.nbuv.gov.ua/portal/Soc_Gum/inek/2010_3/192.pdf.
Зацна Л. Я. Поведінка суб’єктів бізнесу молочної промисловості з огляду на вступ України до СОТ // Наука молода. – 2008. – № 10. – С. 6–10.
Проект розпорядження Кабінету Міністрів України «Про схвалення Концепції Державної цільової економічної програми розвитку молочного скотарства в Україні на період до 2015 року». [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.minagro.kiev.ua/page/?10633.
Лабинов В. В. Состояние молочной промышленности России: проблемы и решения // Молочная промышленость. – 2006. – № 9. – С. 42–46.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Authors who publish with this journal agree to the following terms:
- Authors retain copyright and grant the journal right of first publication with the work simultaneously licensed under a Creative Commons Attribution License that allows others to share the work with an acknowledgement of the work's authorship and initial publication in this journal.
- Authors are able to enter into separate, additional contractual arrangements for the non-exclusive distribution of the journal's published version of the work (e.g., post it to an institutional repository or publish it in a book), with an acknowledgement of its initial publication in this journal.
- Authors are permitted and encouraged to post their work online (e.g., in institutional repositories or on their website) prior to and during the submission process, as it can lead to productive exchanges, as well as earlier and greater citation of published work (See The Effect of Open Access).