DIRECT METHODS OF FOOD PRICE ADJUSTMENT: METHODS OF IMPLEMENTATION AND PERFORMANCE MEASUREMENT
Keywords:
The direct methods of adjustment, foodstuffs, fixed price, price change declaring, limitation of the level of profitability, limitation of the trade margin.Abstract
The analysis of the application of the direct methods of the food price adjustment in Ukraine is conducted. The consequences of their influence on the food market entities are studied. The evaluation of the adjustment performance is realized. The implementation aspects of the direct methods of the price adjustment are defined in order to stabilize the position of Ukraine’s food market in the postcrisis period.
References
Гладких Д. Державне регулювання економіки України за допомогою ціноутворення // Економіка України. – 2001. – № 1. – С. 47.
Постанова Кабінету Міністрів України від 10 листопада 2003 р. № 1747 «Про невідкладні дії щодо стабілізації ситуації на ринку продовольчого зерна, хліба і хлібобулочних виробів»: [Електронний ресурс]. – Джерело доступу http://zakon1.rada.gov.ua.
Постанова Кабінету Міністрів України № 373 від 17 квітня 2008 р. «Про затвердження Порядку формування цін на продовольчі товари щодо яких запроваджено державне регулювання»: [Електронний ресурс]. – Джерело доступу http://zakon1.rada.gov.ua.
Постанова Кабінету Міністрів України № 1222 від 17 жовтня 2007 р. «Про затвердження Порядку декларування зміни оптово-відпускних цін на продовольчі товари», зі змінами: [Електронний ресурс]. – Джерело доступу http://zakon1.rada.gov.ua.
Указ Президента України № 125 від 6.03.2009 р. «Про зупинення дії деяких положень постанови Кабінету Міністрів України від 6 серпня 2008 р. № 709»: [Електронний ресурс]. – Джерело доступу
Україна у цифрах 2008 р.: Державний комітет статистики / За ред. О. Г. Осауленка. – К.: ДП «Інформаційно-аналітичне агентство», 2009.– С. 56.
Фурса А. Державне регулювання цукробурякового підкомплексу в умовах ринкових відносин // Економіка України. – 2004. – № 10. – С. 58–66.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Authors who publish with this journal agree to the following terms:
- Authors retain copyright and grant the journal right of first publication with the work simultaneously licensed under a Creative Commons Attribution License that allows others to share the work with an acknowledgement of the work's authorship and initial publication in this journal.
- Authors are able to enter into separate, additional contractual arrangements for the non-exclusive distribution of the journal's published version of the work (e.g., post it to an institutional repository or publish it in a book), with an acknowledgement of its initial publication in this journal.
- Authors are permitted and encouraged to post their work online (e.g., in institutional repositories or on their website) prior to and during the submission process, as it can lead to productive exchanges, as well as earlier and greater citation of published work (See The Effect of Open Access).