DIRECT METHODS OF FOOD PRICE ADJUSTMENT: METHODS OF IMPLEMENTATION AND PERFORMANCE MEASUREMENT

Authors

  • Liudmyla Shkvarchuk National University «Lvivs’ka Politekhnica»

Keywords:

The direct methods of adjustment, foodstuffs, fixed price, price change declaring, limitation of the level of profitability, limitation of the trade margin.

Abstract

The analysis of the application of the direct methods of the food price adjustment in Ukraine is conducted. The consequences  of their influence on the food market entities are studied. The evaluation of the adjustment performance is realized. The implementation aspects of the direct methods of the price adjustment are defined in order to stabilize the position of Ukraine’s food market in the postcrisis period.

 

 

References

Гладких Д. Державне регулювання економіки України за допомогою ціноутворення // Економіка України. – 2001. – № 1. – С. 47.

Постанова Кабінету Міністрів України від 10 листопада 2003 р. № 1747 «Про невідкладні дії щодо стабілізації ситуації на ринку продовольчого зерна, хліба і хлібобулочних виробів»: [Електронний ресурс]. – Джерело доступу http://zakon1.rada.gov.ua.

Постанова Кабінету Міністрів України № 373 від 17 квітня 2008 р. «Про затвердження Порядку формування цін на продовольчі товари щодо яких запроваджено державне регулювання»: [Електронний ресурс]. – Джерело доступу http://zakon1.rada.gov.ua.

Постанова Кабінету Міністрів України № 1222 від 17 жовтня 2007 р. «Про затвердження Порядку декларування зміни оптово-відпускних цін на продовольчі товари», зі змінами: [Електронний ресурс]. – Джерело доступу http://zakon1.rada.gov.ua.

Указ Президента України № 125 від 6.03.2009 р. «Про зупинення дії деяких положень постанови Кабінету Міністрів України від 6 серпня 2008 р. № 709»: [Електронний ресурс]. – Джерело доступу

http://zakon1.rada.gov.ua.

Україна у цифрах 2008 р.: Державний комітет статистики / За ред. О. Г. Осауленка. – К.: ДП «Інформаційно-аналітичне агентство», 2009.– С. 56.

Фурса А. Державне регулювання цукробурякового підкомплексу в умовах ринкових відносин // Економіка України. – 2004. – № 10. – С. 58–66.

Published

30.08.2017

How to Cite

Shkvarchuk, Liudmyla. “DIRECT METHODS OF FOOD PRICE ADJUSTMENT: METHODS OF IMPLEMENTATION AND PERFORMANCE MEASUREMENT”. Journal of European Economy, vol. 9, no. 3, Aug. 2017, pp. 332-40, https://jeej.wunu.edu.ua/index.php/enjee/article/view/382.

Issue

Section

FINANCIAL AND BANKING SERVICES MARKET