МЕХАНІЗМИ ІННОВАЦІЙНОГО ПАРТНЕРСТВА: ЄВРОПЕЙСЬКИЙ ДОСВІД У КОНТЕКСТІ ЄВРОІНТЕГРАЦІЙНОГО РОЗВИТКУ УКРАЇНИ - ЄРМАКОВА, Ольга (Журнал європейської економіки, 2022)
Досліджено механізм функціонування європейських інноваційних партнерств, які є організаційною новацією та, на відміну від традиційного підходу до підтримки інновацій через пряме державне фінансування, націлені на створення ринкових можливостей через каталізацію співробітництва всіх зацікавлених сторін у міжсекторному, міжгалузевому та міжтериторіальному контексті. Європейський досвід інноваційного партнерства є цінним для України в аспекті його дієвості, системності, масштабності та інституціонального забезпечення. Базуючись на власному досвіді автора у формуванні українсько-молдовського транскордонного кластера з переробки відходів виноробства, здійснено порівняльний аналіз інституціональних засад формування та функціонування європейських та вітчизняних інноваційних партнерств, який виявив такі напрямки для розвитку: створення національних платформ інноваційного співробітництва за пріоритетними напрямками; інтеграція платформ різних рівнів (локальних, регіональних, національних, транскордонних, європейських); формування інституту інноваційних брокерів, створення постійно діючих консалтингових /брокерських сервісів у сфері інновацій; залучення ресурсів галузевих регіональних програм до формування інноваційних партнерств, розробка та прийняття національної концепції і програми формування інноваційних партнерств. Класифікація за JEL: O32, Q16, O38