ВЗАЄМОЗАЛЕЖНІСТЬ ЛЮДСЬКОГО КАПІТАЛУ ТА СТАЛОГО РОЗВИТКУ: МЕРЕЖЕВИЙ ПІДХІД - ЛЯШЕНКО, Оксана; ШУБАЛА, Ірина; ДЛУГОПОЛЬСЬКИЙ, Олександр (Журнал європейської економіки, 2026)
У статті із застосуванням баєсівського мережевого аналізу (Bayesian Network Analysis, BNA) ідентифіковано складні взаємозалежності між людським капіталом і сталим розвитком країн світу. Людський капітал виміряно Індексом соціального прогресу (Social Progress Index, SPI) та його компонентами – «Базові людські потреби», «Основи добробуту» і «Можливості», – а також Індексом людського капіталу (Human Capital Index, HCI) у комбінації з показниками досягнення Цілей сталого розвитку (ЦСР). Проведене моделювання дало змогу виявити ключові «хаби» зв’язків у системі цілей сталого розвитку, зокрема здоров’я (ЦСР 3), сталі міста (ЦСР 11) та економічне зрос тання (ЦСР 8), які є визначальними рушіями системного поступу. Виявлено критичні компроміси у глобальному сталому розвитку, зокрема негативний зв’язок між споживанням ресурсів (ЦСР 12) і добробутом, що підкреслює складність узгодження конкуруючих пріоритетів. Отримані результати дають змогу зрозуміти важливість фокусування політик розвитку на здоров’ї, освіті та інклюзивності для максимізації синергій й мінімізації компромісів між людським капіталом і результатами сталого розвитку. Застосування баєсівських мереж забезпечує науково-обґрунтовану рамку для розуміння причинних траєкторій і формування прикладних висновків для розроблення й аналізу політик сталого розвитку. Результати поглиблюють дискурс щодо інтеграції інвестицій у людський капітал зі стратегіями сталого розвитку та заповнюють прогалини попередніх лінійних і кореляційно-орієнтованих підходів. Класифікація за JEL: O15, Q01, C11.