КРОС-КОРЕЛЯЦІЙНИЙ АНАЛІЗ ДИНАМІЧНИХ ВЗАЄМОЗАЛЕЖНОСТЕЙ СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ ТА ПОПИТУ НА ВИЩУ ОСВІТУ В УКРАЇНІ - КУРИЛЯК, Віталіна; ЛИЗУН, Марія; ГАЙДА, Юрій; ЛІЩИНСЬКИЙ, Ігор; УХОВА, Неллі (Журнал європейської економіки, 2025)
У статті виявлено часові лаги і кількісна оцінка взаємозв’язків ключових соціально-економічних індикаторів та динаміки зарахування до закладів вищої освіти. Методологічну основу становить крос-кореляційний аналіз часо вих рядів із використанням розподілених лагів, що дало змогу визначити запізнені ефекти демографічних та економічних чинників на освітні процеси. Результати дослідження засвідчили наявність відкладеної кореляції між народжуваністю та кількістю студентів із часовим лагом 16–18 років, а також оберненого зв’язку між рівнем безробіття серед осіб із вищою освітою та кількістю вступників. Виявлено негативний вплив високих кредитних ставок на попит на вищу освіту та позитивний ефект зростання уразливої зайнятості, що стимулює прагнення до здобуття освіти. Практичне значення роботи полягає у можливості використання отриманих результатів для прогнозування освітніх потреб, удосконалення механізмів державного фінансування, оптимізації мережі закладів вищої освіти та розроблення інтегрованої стратегії «освіта – економіка – безпека» в контексті європейської інтеграції України. Класифікація за JEL: I21, O15, O16, C22.