ЄВРОІНТЕГРАЦІЯ ТА НЕЗАЛЕЖНІСТЬ ЦЕНТРАЛЬНИХ БАНКІВ - КОЗЮК, Віктор (Журнал європейської економіки, 2025)
1990–2000-ні роки відзначені глобальним трендом на підвищення незалежності центробанків. Чи однаковими були інституційні траєкторії зміцнення такої незалежності в Європейських країнах? Групування країн за критерієм часу набуття членства в ЄС продемонструвало суттєві міжгрупові відмінності в поведінці індексу незалежності центробанків, запропонованого Romelli (2024). Країни «старого» ЄС відповідно до історичних традицій були менш однорідні з нижчим рівнем незалежності напочатку, але виявились з вищим її рівнем та більш однорідними пізніше, завдячуючи більш жорстким вимогам щодо членства в зоні євро. Країни «нового» ЄС спочатку реформували центробанки відповідно до логіки ринкової трансформації і тільки перед вступом в ЄС інтенсифікували реформи, залишаючись менш гомогенною групою. Для країн Центрально-Східної Європи обернений зв’язок між рівнем центробанківської незалежності та інфляцією міг би бути поставлений під сумнів через екзогенний тиск у бік зміцнення такої незалежності через євроінтеграційні вимоги. Однак він є, що підтверджує усталений теоретичний погляд. Також наявність оберненого зв’язку між інфляцією та індексом незалежності центробанків вказує на те, що сама євроінтеграція не може підмінити статус монетарних органів. Класифікація за JEL: E02, E58, F15, F45.