ФІНАНСУВАННЯ ММСП, СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКА ПРОДУКЦІЯ, ЗАЙНЯТІСТЬ ТА ПРОДОВОЛЬЧА БЕЗПЕКА В НІГЕРІЇ - МОҐБОЛУ, Фавоуред (Журнал європейської економіки, 2024)
Продовольча (не)безпека є критичною проблемою в економіці Нігерії, незважаючи на той факт, що значна частина населення цієї країни працює саме в секторі сільського господарства та існує надлишок сільськогосподарської продукції. Таким чином, політична проблема Нігерії полягає у формуванні відповідної системи управління, яка була б спрямована на джерела продовольчої (не)безпеки та враховувала би попит і пропозицію в економічних умовах, що характеризуються несприятливим зв’язком між сільськогосподарським виробництвом та продовольчою безпекою, бідністю, браком активів, недостатнім доступом до виробничих чи фінансових ресурсів. Тому мета дослідження – перевірка припущення про те, що фінансування ММСП (мікро-, малі, середні підприємства) допоможе пом’якшити негативний вплив сільськогосподарського виробництва та безробіття на наявність продовольства і доступу до нього. Використано метод найменших квадратів у регресійному аналізі з інтерактивними членами. Дослідження продемонструвало, що фінансування ММСП здатне покращити вплив реального сільськогосподарського виробництва продукції та безробіття на наявність продовольства і доступу до нього, а також вказує на пороговий рівень кредитів (позик), за якого такий вплив потенційно стає сильнішим. У дослідженні рекомендовано фінансування ММСП як засіб з метою забезпечення продовольчої безпеки в країні. Для розробки такої політики варто враховувати адекватність умов кредитування, інвестиції у створення доданої вартості в сільському господарстві та цілі щодо будівництва інфраструктури для зберігання продукції. Класифікація за JEL: D53, 013, J21, Q18.