МІЖНАРОДНА КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНІСТЬ ТУРИСТИЧНОГО СЕКТОРУ ГРЕЦІЇ - ДАРВІДУ, Константія; СИСКОС, Евангелос (Журнал європейської економіки, 2024)
У статті досліджено важливість міжнародної конкурентоспроможності в туристичному секторі під час періоду відновлення після кризи, зумовленої пандемією коронавірусу у 2020 р., зокрема конкурентоспроможності індустрії подорожей і туризму в Греції. Тенденції в динаміці кількості прибуттів туристів і надходжень від в’їзного туризму та закладів розміщення засвідчують потужний розвиток грецького туристичного сектору в допандемічному періоді, його глибоку кризу в 2020 р., а також швидке відновлення впродовж наступних 2 років завдяки заходам державної підтримки. За результатами порівняльного кореляційного аналізу двох вибірок (глобальної та регіональної), з’ясовано фактори, які суттєво вплинули на відновлення відносної конкурентоспроможності експорту туристичних послуг у 2019–2022 рр. Регресійний аналіз підтвердив значущість факторів зростання інтересу до культурних пам’яток, екологічної сталості, відсутності організованого насильства та ефекту заміщення в’їзного туризму вітчизняним; на його основі також зроблено висновок про нетиповий ефект зростання ємності засобів розміщення упро довж періоду післякризового відновлення. SWOT-аналіз туристичного сектору Греції, виконаний на основі Індексу розвитку подорожей і туризму, виявив більше сильних сторін і можливостей, ніж слабких сторін і загроз. Сильними сторонами є торговельна та фінансова відкритість, безпека, розвинена туристична та медична інфраструктури, приватні та державні інвестиції в сектор, а також висока продуктивність праці в готелях і ресторанах, а до головних недоліків належать високі ціни, сезонність і деякі інші проблеми. Класифікація за JEL: Z33, Z32, M31, D41.