ЧУТЛИВІСТЬ НЕОПЛАЧУВАНОЇ ПРАЦІ ЖІНОК ДО ДЕМОГРАФІЧНИХ ХАРАКТЕРИСТИК СІМЕЙ У РАЙОНАХ ІЗ ПЛЕМІННИМ І НЕПЛЕМІННИМ НАСЕЛЕННЯМ В ІНДІЇ - КУМАРІ, Пунам (Журнал європейської економіки, 2024)
Жінки в усьому світі переважно працюють у полях і забезпечують неоплачуваний догляд, зокрема ведуть домашнє господарство та турбуються про інших членів сім’ї і громади, не отримуючи за це жодної конкретної фінансової винагороди. Мета цього дослідження – оцінка значущості, характеру та величини впливу різних демографічних характеристик сім’ї на неоплачувану працю жінок у районах із племінним і неплемінним населенням в Індії. Дослідження впливу різних змінних на неоплачувану працю жінок виконано відповідно до (а) видів діяльності, що внесені до сфери економічного виробництва згідно з СНР, (б) видів діяльності, що належать до сфери економічного виробництва згідно з розширеною СНР, (в) видів неекономічної діяльності поза СНР, а також (г) видів економічної діяльності загалом. Окремо досліджувалася праця жінок у районах із племінним населенням і в районах із неплемінним населенням. Для аналізу застосовано модель множинної лінійної регресії із використанням Microsoft Office Excel Analysis ToolPak. Результати аналізу показали, що як у районах з племінним населенням, так і в районах з неплемінним населенням жінки змушені брати участь в економічній діяльно сті, що належить до сфери економічного виробництва за СНР, незалежно від демографічних характеристик сімей. Неоплачувана праця жінок за видами економічної діяльності, які включені до сфери економічного виробництва згідно з розширеною СНР, у районах із неплемінним населенням є більш складною для розуміння системою, що потребує подальшого вивчення, ніж така сама праця жінок у районах із племінним населенням. Щодо неекономічних видів діяльності поза СНР, то відмінностей у впливі зазначених факторів на неоплачувану працю жінок у районах із племінним та у районах із неплемінним населенням не виявлено. Можна зробити висновок, що на працю жінок за неекономічними видами діяльності впливають недемографічні фактори (за винятком віку), а інші чинники психологічного, соціального та культурного характеру. Щодо загального обсягу неоплачуваної праці, то одні й ті самі фактори (за винятком кількості членів сім’ї) по-різному впливають на неоплачувану працю жінок у районах із племінним населенням та в районах із неплемінним населенням. Фактор освіти демонструє сильний позитивний і статистично значущий вплив на зменшення тягаря неоплачуваної праці в обох групах. Класифікація за JEL: J16, J22, J82.