ПРЯМІ ІНОЗЕМНІ ІНВЕСТИЦІЇ КИТАЮ В АГРАРНИЙ СЕКТОР: ТЕНДЕНЦІЇ ТА ПЕРСПЕКТИВИ - ДУ, Вей; ЛІЩИНСЬКИЙ, Ігор (Журнал європейської економіки, 2024)
Китай є світовим лідером за обсягом прямих іноземних інвестицій (ПІІ) у сільське господарство. Цей статус здобутий у результаті затвердження довгострокової політики, зокрема стратегії «виходу» на ринки та ініціативи «Один пояс, один шлях». Незважаючи на це лідерство, загальний обсяг як ПІІ, так і ПІІ в сільське господарство протягом останніх років зменшувався. Мета статті – аналіз структури та тенденцій китайських зовнішніх ПІІ у сільське господарство з огляду на обмежений доступ до статистичних даних. Згідно з результатами, загальний обсяг сільськогосподарських ПІІ Китаю перевищив $106,98 млрд (7,4% від загального обсягу ПІІ Китаю) у період з 2005 по 2023 рр. Незважаючи на коливання обсягу інвестицій, простежувалася тенденція до зростання, пік якого припав на 2017 р., коли були проведені значні транзакції (наприклад, придбання Syngenta). Розвинені країни є основними реципієнтами китайських ПІІ в аграрний сектор, водночас країни, що розвиваються, домінують у китайських будівельних проєктах. У списку як інвесторів, так і забудовників – переважно державні підприємства. Таким чи ном, траєкторія китайських прямих іноземних інвестицій у сільське господарство є переконливим наративом стратегічного глобального залучення та економічної експансії. Класифікація за JEL: F21, Q17.