ІННОВАЦІЙНІ СТАРТАПИ І ВИКЛИКИ ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ: ВИСНОВКИ З ДОСВІДУ ІТАЛІЇ ТА РУМУНІЇ - АЛЬБАНЕЗІ, Роза; БАДУЛЕСКУ, Аліна; БАДУЛЕСКУ, Даніель; ГАВРІЛУЦ, Дарій; ДЖІТТО, Лара (Журнал європейської економіки, 2024)
Поєднання інновацій та штучного інтелекту (ШІ) є викликом для компаній, а саме: інноваційних стартапів, які лише починають працювати на ринку. Подібна трансформація підприємницького сценарію, імовірно, визначить нові бізнес-моделі, які вже можна бачити у двох європейських країнах: Італії та Румунії. У цій статті розглянуто інновації у нормативно-правовій базі цих країн, зумовлені появою штучного інтелекту. Окрім того, в статті наведено результати інтерв’ю з керівниками інноваційних стартапів щодо викликів та перспектив галузі. Стаття завершується певними рефлексіями щодо цієї еволюціонуючої нормативно-правової бази, що слугує передумовою для подальших досліджень. Класифікація за JEL: E23;L25; O31; O33; O38.