МОЖЛИВОСТІ ОЦІНЮВАННЯ ДИНАМІКИ ПРОЦЕСІВ КОГЕЗІЇ В КОНТЕКСТІ ЄВРОПЕЙСЬКОГО СТОВПА СОЦІАЛЬНИХ ПРАВ - ШОПОВА, Маргарита; ВАРБАНОВ, Тіхомір; ОВЧІННІКОВ, Євгені (Журнал європейської економіки, 2021)
З’ясовано сутність показників, що характеризують принципи, на яких побудований Європейський стовп соціальних прав, та представлено інформаційне забезпечення статистичного опитування. Використано офіційну статистику, опубліковану Євростатом. Об’єктивні внутрішні закономірності часових рядів для Болгарії на період 2005–2018 рр. встановлено з використанням коефіцієнта автодетермінації, а також оцінюється доцільність побудови моделей з однією змінною для прогнозування. Для 2010 та 2018 рр. застосовано кластерний аналіз, у результаті якого створено однорідні групи країн ЄС та визначено фактори, найбільш значущі для їхнього формування. Опитування є попередньою оцінкою як динаміки показників для Болгарії, так і соціальної згуртованості в ЄС. Отримані результати можуть служити інформаційною та аналітичною базою як для виявлення відповідних методів аналізу конвергенції, так і для виявлення можливостей кластерного аналізу для її оцінювання. Класифікація за JEL: C22, C38, I24, I38.