ЕКОНОМІЧНА ТЕОРІЯ ПОЧАТКУ ХХІ СТОЛІТТЯ: КРИЗА ЧИ РОЗВИТОК? - Довбенко, Михайло (Журнал європейської економіки, 2017)
В останні десятиліття значно розширився спектр оцінок стану сучасної економічної науки – від безумовно оптимістичного до вкрай песимістичного. Дедалі частіше звучать думки про занепад, кризу економічної науки, її «ракове захворювання», «жертву формалізму» тощо. Інтелектуальну спільноту охоплює безнадія. А що відбувається насправді ? Стриманий оптимізм в оцінці розвитку економічної думки демонструє автор статті. Його аргументи побудовані на результатах новаторських досліджень економістів-нобеліантів. І хоч талановитий шведський винахідник Альфред Нобель не започатковував Нобелівської премії з економіки, але її ініціатива групою шведських учених і банкірів виявилася більш ніж вдалим експериментом щодо розвитку його ідей (цього року відзначаємо 40-річчя її вручення). Тому осмислення цього феномену спонукає до важливих змін в економічній науці загалом і в економічній теорії як її фундаментальній частині.