ПРОЦЕСИ ЕКОНОМІЧНОЇ ГЛОБАЛІЗАЦІЇ В МІЖНАРОДНИХ ЗІСТАВЛЕННЯХ - Дергачова, Вікторія; Згуровський, Олександр (Журнал європейської економіки, 2017)
Проаналізовано процеси економічної глобалізації, парадигми сучасної глобалістики. Розглянуто дві найбільш відомі методики кількісного і якісного вимірювання глобалізації: Швейцарського Інституту дослідження бізнесу (KOF) та Міжнародної організації Carnegie Endowment for International Peace (CEIP), на основі яких запропоновано методику кількісного аналізу рівня глобалізації країн світу (МКАГ), сутність якої полягає у встановленні якісних взаємозв’язків між різними індикаторами соціального, економічного та політичного вимірів глобалізації та індикаторами глобального економічного розвитку, якісного та кількісного аналізу глобалізації з урахуванням впливу кризових явищ на ці процеси. Виділено три групи вихідних індикаторів, які визначають різницю між країнами в контексті глобалізації. Виконаний порівняльний аналіз рівня глобалізації різних країн світу.