ПОНЯТТЯ ЛОГІСТИЧНИХ КЛАСТЕРІВ ТА ЕФЕКТИВНОСТІ ЕКОНОМІЧНИХ ПІДПРИЄМСТВ - ДМУХОВСКІ, Роберт (Журнал європейської економіки, 2019)
Зазначено, що у Польщі, в Європі та в усьому світі ділові стратегії реалізуються для забезпечення економічного зростання шляхом впливу інновацій і конкуренції регіонів. Вказано, що одним з ефективних та вже перевірених методів цієї стратегії є створення конкурентної переваги на основі розвитку регіональних кластерів. Встановлено, що у своїх операціях кластери використовують переваги агломерації, масштабу, діапазону, а також місцеві засоби, які виникають внаслідок виробничих процесів і розподілу знань. Обґрунтовано, що концепція логістичних кластерів ідеально відповідає цілям бізнес-кластерів. Наголошено, що ефективність логістичних процесів сприймається крізь призму ефективності та результативності кластера; філософія кластера може використовуватися в логістичній діяльності з метою оптимізації його процесів. Доведено, що поєднання кластерного проекту з логістичною діяльністю – один зі способів підвищення конкурентоспроможності. Аргументовано, що логістичні кластери мають можливість більш широкого використання рішень, розроблених окремими компаніями, які утворюють кластер, а також рішень, розроблених компаніями інших секторів, з якими такі підприємства співпрацюють. Зауважено, що це можливо завдяки розробці інноваційних рішень в обслуговуванні клієнтів, які базуються на досвіді й співпраці підприємств, що можна вважати логістичними і суб’єктами інших галузей економіки. Констатовано, що поява логістичних кластерів стимулюється процесами інтернаціоналізації та лібералізації матеріальних і капітальних потоків, постійного пошуку нових джерел конкурентної переваги, наприклад, шляхом оптимізації логістичних процесів, які приводять до зниження витрат та мінімізації диспропорцій регіонів ЄС. З’ясовано, що вплив ринкового середовища й існуючих тенденцій зумовлює те, що аналіз ланцюга вартості та його мережі зв’язків, а також перебіг процесів мають привести до етапу вибору найбільш вигідних структур цього ланцюга і послідовності процесів у ньому. Підсумовано, що логістичні кластери, включаючи компанії, наприклад з вантажно-транспортно-логістичної галузі, будуть шукати більш ефективні способи функціонування. Акцентовано, що при вивченні впливу логістичних процесів, які впроваджуються в межах кластерних ініціатив, на фінансові результати компанії необхідно визначити частку логістичних витрат у загальних витратах та їх вплив на інші сфери діяльності цієї компанії. Класифікація за JEL: С53, Е27.