РОЗВИТОК ЄВРОПЕЙСЬКОЇ ЦИФРОВОЇ ЕКОНОМІЧНОЇ ІНТЕГРАЦІЇ В КОНТЕКСТІ ПІСЛЯВОЄННОГО ВІДНОВЛЕННЯ УКРАЇНИ - ШЕВЧЕНКО, Ірина; УХОВА, Неллі (Журнал європейської економіки, 2025)
У статті досліджено перспективи цифрової економічної інтеграції України з Європейським Союзом в умовах післявоєнного відновлення держави. Методологічну основу дослідження становлять методи порівняльного, змістового та сценарного аналізу, а також елементи стратегічного планування. Обґрунтовано, що цифрова трансформація є чинником стійкого розвитку, економічної безпеки та прискореної модернізації країни. Уперше здійснено комплексне зіставлення цифрових траєкторій України та країн ЄС на основі індикаторів DESI, що дало змогу виявити як зони синхронізації, так і структурні розриви. На основі змістового аналізу стратегічних документів визначено три концептуальні підходи до інтеграції: гармонізаційний, функціональний та сценарний. Уперше розроблено індикативну модель цифрової інтеграції, адаптовану до умов післявоєнного контексту, що охоплює етапи технічної стабілізації, функ ціональної адаптації та глибокої інтеграції. Крім того, запропоновано функціональну інтерпретацію цифрового суверенітету як складової економічної безпеки. Класифікація за JEL: O33, F15, H57, O52, L86.