АГРЕГОВАНІ РЕЙТИНГИ КОРУПЦІЇ: ОЦІНКА ПОЗИЦІЙ НА ПРИКЛАДІ ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ - ДЛУГОПОЛЬСЬКИЙ, Олександр; ІВАШУК, Юрій; МИРОНЕНКО, Олександр (Журнал європейської економіки, 2024)
У статті проведено комплексне дослідження корупційних ризиків в Україні за допомогою найбільш поширених агрегованих індикаторів: Corruption Perceptions Index, Basel AML Index, Financial Secrecy Index, Global Corruption Index, Global Organized Crime Index, Index of Public Integrity, TRACE Bribery Risk Matrix. Проведений аналіз поширення корупції в економіці України за кожним індикатором представлений на основі порівняння з кращими й гіршими прикладами країн у рейтингах. В роботі використано метод компаративного аналізу та метод візуалізації даних. На основі оцінювання динаміки багатьох індикаторів обґрунтовано, що антикорупційні реформи в Україні проводяться більш-менш ефективно, однак основним завданням на сьогодні є побудова якісного тренду боротьби з корупцією за умов війни, що сприятиме поступу України до членства в ЄС та НАТО. Класифікація за JEL: H70; K30.