ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНЕ СПІВРОБІТНИЦТВО США, КАНАДИ І МЕКСИКИ В КОНТЕКСТІ УГОД НАФТА ТА ЮСМКА - КРИВЕНКО, Надія (Журнал європейської економіки, 2021)
Досліджено розвиток CША, Канади та Мексики з урахуванням підписання нової Угоди ЮСМКА. Виокремлено відмінності від попередньої НАФТА відповідно до сучасних викликів. Проаналізовано зовнішню торгівлю об’єднання та його країн-членів, визначено їхні частки у загальній торгівлі, розраховано основні показники міжнародної торгівлі. Виявлено основні напрямки торговельних потоків та значення країн-партнерів один для іншого. Проаналізовано динаміку експорту з урахуванням періодів до та після укладання Угоди, а також досліджено зміни у внутрішньорегіональній торгівлі між країнами-партнерами. Особлива увага приділена дослідженню зовнішньої торгівлі аграрною продукцією. Визначено її частку в зовнішній торгівлі. Розглянуто тенденції торгівлі з урахуванням інтеграції типу Північ-Південь та окреслено відповідні особливості. Вказано на вагоме значення аграрного сектору в результаті розгляду торговельної політики щодо аграрної продукції у новій Угоді ЮСМКА. Запропоновано врахувати окремі положення ЮСМКА в процесі укладання РТУ України в майбутньому, а також можливий вплив на торгівлю з нашою державою. Класифікація за JEL: F10, F13, F15, F53, Q17.