ТІНЬОВА ЕКОНОМІКА БОЛГАРІЇ – ВИКЛИК ДЛЯ ФІНАНСОВОЇ ПОЛІТИКИ КРАЇНИ - Дімітрова, Теодора (Журнал європейської економіки, 2017)
Світова фінансова та економічна криза на початку цього століття призвела до певних катаклізмів та руйнівних ефектів у фінансовій політиці уряду. Зростання дефіциту держбюджету, стрімке нераціональне погіршення основних макроекономічних показників, які визначають «пульс» національної та світової економіки, знову і знову приводять до перегляду масштабів тіньової економіки. Наявність тіньової економіки являється показником недовіри до фінансової політики уряду та неефективності національної економічної політики. Водночас тіньова економіка негативно впливає на економічне зростання, продуктивність праці, конкурентоспроможність, економічну та фінансову політику країни. З деяких причин, незважаючи на важливість та складність цієї проблеми, ми все ще не маємо адекватної стратегії для успішної протидії їй у довгостроковій перспективі. У цьому контексті основною метою нашого дослідження є аналіз обсягів та основних питань тіньової економіки , її основних проявів у Болгарії, а також спроба запропонувати способи її мінімізації.