РУМУНІЯ ТА РОЗШИРЕННЯ ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ

Автор(и)

  • Пітер ван дер Гук Університет ім. Еразмуса

Ключові слова:

Європейський союз, розширення ЄС, Румунія.

Анотація

В статті розглядаються питання членства Румунії в Європейському Союзі. Вона розпочинається з порівняння «східного розширення» ЄС в 2004 р. з попередніми розширеннями. Виявляється, що ЄС стає біднішим з кожним наступним розширенням. ВВП на душу населення в ЄС зменшується щоразу в порівнянні з ВВП на душу населення шести країн-засновниць (Бельгією, Францією, Німеччиною, Італією, Люксембургом та Нідерландами).

Також є достатні економічні аргументи для відтермінування вступу Румунії в 2007 (чи 2008 p.). Румунія не демонструє макроекономічну стабільність такою мірою, як інші країни Південно-Східної Європи, її рівень добробуту нижчий, також її просування на шляху становлення ринкової економіки є повільнішим в порівнянні з країнами, що приєдналися до ЄС в 2004 р. Більше того, Румунія не досягла прогресу в боротьбі з корупцією.

В кінці статті розглядається ситуація, що виникає внаслідок відхилення проекту конституції ЄС французами та голландцями в 2005 р. Наводиться п’ять шляхів вирішення проблеми. Найбільш ймовірним є те, що ЄС діятиме згідно з умовами договору, який був укладений в Ніцці та на основі політичних угод. Наступні розширення буде значно важче втілити в життя, ніж попередні. Проте це не стосується Болгарії та Румунії, так як вони приєднаються до ЄС вже в 2007 чи 2008 р. Однак, це стає актуальним для Туреччини та країн колишньої Соціалістичної Федеративної Республіки Югославії.

 

Посилання

European Bank for Reconstruction and Development (several years) Transition report, London: EBRD.

European Commission (2006a) «А Constitution for Europe - Interactive Map» [http://europa.eu.int/constitution/ratification_en.htm].

European Commission (2006b) «Monitoring report on the state of preparedness for ELI membership of Bulgaria and Romania», COM (2006) 214.

Schoors, K. and N. Gobbin (2005) «Enlargement», in M. Peter van der Hoek (ed.) Handbook of Public Administration and Policy in the European Union, Boca Raton: CRC Press/Taylor & Francis, pp. 603-646.

Transparency International (several years) Corruption Perceptions Index, [http://www.transparency.org/surveys/index.html].

##submission.downloads##

Опубліковано

13.11.2017

Як цитувати

Гук, Пітер ван дер. «РУМУНІЯ ТА РОЗШИРЕННЯ ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ». Журнал європейської економіки, вип. 5, вип. 3, Листопад 2017, с. 286-98, https://jeej.wunu.edu.ua/index.php/ukjee/article/view/987.

Номер

Розділ

РЕГІОНАЛІЗАЦІЯ І ГЛОБАЛІЗАЦІЯ