СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНІ АСПЕКТИ ЛІКУВАННЯ ОНКОЛОГІЧНИХ ПАЦІЄНТІВ У ЗАКЛАДАХ СПА

Автор(и)

  • Івіца ГУЛАШОВА Трнавський університет http://orcid.org/0000-0001-8592-914X
  • Надежда ПЕТЕРКОВА ЮСТОВА санаторій «Trenčianske Teplice», Тренчин
  • Йозеф БАБЕЧКА Католицький університет у Ружомберку, Інститут Св. Кирила і Мефодія – Партизанське http://orcid.org/0000-0002-1592-0833

Ключові слова:

Онкологічні захворювання, потреби, цілісність, соціально-економічний аспект, онкологічне лікування, санаторно-курортне медичне обслуговування.

Анотація

Обговорено соціально-економічні аспекти лікування онкологічних пацієнтів у санаторно-курортних закладах. Метою дослідження є аналіз соціальних змін та потреб онкологічного пацієнта, що виступають тягарем як для пацієнта, так і для його сім’ї. Хвороба є незбалансованим біо-психосоціально-духовним явищем, що впливає на якість життя. Це результат взаємодії патологічних та компенсаційних процесів, що призводять до дегенерації та пошкодження клітин, тканин та систем організму. На боротьбу з хворобою також впливає ставлення пацієнтів до хвороби, їхні знання про неї, і, звичайно, стереотипи та спотворені погляди, які все ще присутні серед громадськості щодо онкологічних захворювань.

Людина живе в певному соціальному середовищі, має власну сім’ю, роботу, проблеми та інтереси. Задоволення соціальних потреб спрямоване на пом’якшення соціальної ізоляції, забезпечення ефективного спілкування з пацієнтом та створення системи соціальної підтримки. Спілкування – це обмін інформацією; це основний принцип міжособистісних стосунків у охороні здоров’я. Ефективне спілкування є однією з основних і важливих психосоціальних потреб, що позитивно впливає на якість стосунків між медсестрою та пацієнтом. Спілкування з онкологічним пацієнтом вимагає від медсестри розуміння психіки людини, доброго і відкритого серця та любові до своєї роботи, а також різноманітних комунікативних навичок, яким не можна навчитися теоретично, а які формуються під час реальних життєвих ситуацій, постійних контактів з пацієнтом.

Онкологічна хвороба та її лікування суттєво впливають на фізичну активність не тільки вдома, а й на роботі. Пацієнти опиняються в новій соціальній ролі; можуть зазнати змін у своїй роботі, батьківській та / або партнерській ролі. Тимчасова непрацездатність має більшу тривалість і може закінчитися поверненням на попереднє робоче місце, переходом на менш виснажливу роботу або роботу з меншим робочим часом, частковою або повною втратою працездатності, а також, можливо, смертю пацієнта. Повернення до роботи часто означає для пацієнта кінець самотності і підвищення самосвідомості. Очікується, що санаторно-курортне лікування забезпечить відновлення органів або систем організму, уражених онкологічним захворюванням, після припинення лікування проти карциноми, відновить незадовільне функціонування органів чи систем організму, викликаних вторинним захворюванням або лікуванням від них.

Класифікація за JEL: I12, I18.

Біографії авторів

Івіца ГУЛАШОВА, Трнавський університет

PhD, MHA., професор кафедри медсестринської справи

Надежда ПЕТЕРКОВА ЮСТОВА, санаторій «Trenčianske Teplice», Тренчин

PhD

Йозеф БАБЕЧКА, Католицький університет у Ружомберку, Інститут Св. Кирила і Мефодія – Партизанське

PhD

Посилання

Babečka, J. (2018). Possibilities of community nursing and social care for people with mental disability. Proceedings of XXXV scientific conference with international attendance «Education in nursing from the point of view of effective communication with patients and development of multidisciplinary cooperation in taking care of senior citizens with social workers». Partizánske, p. 209–216.

Derco, J., Romaniuk, P., & Cehlár, M. (2020). Economic Impact of the Health Insurance System on Slovak Medical Spas and Mineral Spring Spas. Sustainability, 12(8), p. 3384. https://doi.org/10.3390/su12083384

Gulášová, I. (2008). Physical, psychical, social and religious aspects of oncological diseases. Osveta.

Haring, J., & Mašan, J. (2009). Introduction to balneology and rehabilitation care (1st ed.). St. Cyril and Methodius University in Trnava.

Kasagranda, A., & Gurňák, D. (2017). Spa and wellness tourism in Slovakia (a geographical analysis). Czech Journal of Tourism, 6(1), p. 27–53. https://doi.org/10.1515/cjot-2017-0001.

Košíková, M., & Litavcová, E. (2019). Health tourism in Slovak medical spas. Conference proceedings «The 13th International Days of Statistics and Economics», p. 794–803.

Křivohlavý, J. (2002). Psychology of diseases (1st ed.). Grada.

Šípoš, J., & Ondrejkovič, I. (1989). Trenčianske Teplice (1st ed.). Obzor.

Siracká, E. (2012, February 6). New era in the care of an oncological patient [in Slovak]. Slovenský pacient. https://www.slovenskypacient.sk/nova-era-vstarostlivosti-o-onkologickeho-pacienta/.

Štefko, R., Jenčová, S. & Vašaničová, P. (2020). The Slovak spa industry and spa companies: Financial and economic situation. Journal of Tourism and Services, 20(11), p. 28–43. https://doi.org/10.29036/jots.v11i20.137

Zvonár, J. (2005). Thermotherapy, hydrotherapy, balneotherapy and climatotherapy (1st ed.). Osveta.

##submission.downloads##

Опубліковано

18.02.2021

Як цитувати

ГУЛАШОВА, Івіца, et al. «СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНІ АСПЕКТИ ЛІКУВАННЯ ОНКОЛОГІЧНИХ ПАЦІЄНТІВ У ЗАКЛАДАХ СПА». Журнал європейської економіки, вип. 19, вип. 4, Лютий 2021, с. 743-58, https://jeej.wunu.edu.ua/index.php/ukjee/article/view/1495.

Номер

Розділ

МІКРОЕКОНОМІКА