МАСОВА ПРИВАТИЗАЦІЯ І РЕСТРУКТУРИЗАЦІЯ В УКРАЇНІ: НЕСКІНЧЕННИЙ ПРОЦЕС?

Автор(и)

  • Євген Савельєв ТНЕУ

Ключові слова:

Банкрутство, кадри, кредитування, нелегальна власність, нелегальний власник, нове підприємство, приватизація, реструктуризація, сертифікат, злиття підприємств, власність, фонд держмайна.

Анотація

Показано, що приватна, як і суспільна власність, можуть бути ефективними лише за умов, що необхідні для прояву позитивних якостей. Запропоновано виокремлювати в історичному аспекті три періоди приватизації: 1993-1995 pp.; 1996-2002 pp. 2003-2008 pp. (план). Подано аналіз останньої програми приватизації і запропоновано суттєве скорочення термінів її проведення як умову забезпечення ефективності і справедливості. Сформульовано поняття постприватизаційної реструктуризації як комплексного перетворення всього народного господарства, зміни його галузевої структури і відповідного перепрофілювання виробництва. Обґрунтовано, що реструктуризація в Україні має бути спрямована на подолання надзвичайно глибокої спеціалізації та універсалізації виробництва, що дісталося у спадок від колишнього Радянського Союзу. Запропоновано проведення примусової реструктуризації, створення незалежних інституцій банкрутства, розвиток системи фінансового оздоровлення, санації та ліквідації боржників. Визначено принципи вирішення кадрових проблем.

Посилання

Алимов О., Ємченко В. Приватизація: стратегія завершального етапу /

О. Alymov, V. Yemchenko. Privatization: strategy of final stage // Ukrainian journal Економіст. - 2003. - № 8.

Гальчинський А. Власність, яка вона є? Чи зможемо подолати глибоку деформованність? // Дзеркало тижня - 2000. - № 38 (311).

Гальчинський А. С. Суперечності реформи у контексті цивілізаційного процесу. - K.: Українські пропілеї, 2001.

Закон України Про банкрутство // Господарське законодавство України: правове регулювання господарських відносин. Збірник нормативних актів станом на 1 червня 2002 р. - K.: Атіка, 2002.

Криворучко А. В., Озерський І. В. Проблеми реструктуризації і банкрутства // Економіка, фінанси, право. - 2003 - № 7.

Мазур И. И., Шапиро В. Д. и др. Реструктуризация предприятий и компаний. - М.: Высшая школа, 2000.

Мочерний С. Приватизації теорії // Економічна енциклопедія: У трьох томах. Т. З І Редкол.: С. В, Мочерний (відп. ред.) та ін. - K.: Видавничий центр «Академія», 2002.

Мочерний C., Топішко І. Реструктуризація економіки // Економічна енциклопедія: У трьох томах. І З / Редкол.: С. В. Мочерний (відп. ред.) та ін. - K.: Видавничий центр «Академія», 2002.

Наслідки та перспективи приватизації в Україні. - K.: Фонд державного майна в Україні, 2003.

Оценка бизнеса / Под ред. А. Г. Грязновой, М. Д. Федотовой. - М.: Финансы и статистика, 2001.

Парламентські слухання на тему: «Наслідки і перспективи приватизації в Україні» (короткий огляд процесу приватизації). Верховна Рада України. - Київ, 2003.

Політичний компас виборця 2002 // http://www.vlada.kiev.ua/party/r0234067.htm.

Реформа системи банкрутства в Україні / За ред. О. Г. Тарасенко. - K.: 2000.

Ривный П. Государство в государстве // Деловая Украина, №68 (105), 31 октября 2003 г.

Терещенко О. О. Фінансова санація та банкрутство підприємств. - K.: КНЕУ, 2000.

Філімоненков О. С. Фінанси підприємств. Навчальний посібник. - K.: Ельга, Ніка-Центр, 2002.

Ющенко В. У реформи не граються. Тим паче з політичними шулерами / Yushchenko V. Anybodies don’t play in reforms. With political sharpers, even more // Ukrainian journal Економіст. - 2003 - № 8. - С. 10-12.

##submission.downloads##

Опубліковано

08.05.2018

Як цитувати

Савельєв, Євген. «МАСОВА ПРИВАТИЗАЦІЯ І РЕСТРУКТУРИЗАЦІЯ В УКРАЇНІ: НЕСКІНЧЕННИЙ ПРОЦЕС?». Журнал європейської економіки, вип. 2, вип. 4, Травень 2018, с. 454-66, https://jeej.wunu.edu.ua/index.php/ukjee/article/view/1208.

Номер

Розділ

МІКРОЕКОНОМІКА

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають

1 2 3 4 > >>